Abbocato - polosuché až polosladké
Amabile - polosladké
Amarone - podobné víno jako Recioto, avšak v suchém stylu
Amaro - bitter nebo velmi suché
Annata - ročník
Asciutto - velmi suché
Auslese - německé označení v oblasti Horní Adiže - Jižní Tyrolsko (Alto Adige - Süd Tirol) pro výběr z hroznů
Azienda, Azienda agricola, Azienda agraria nebo Azienda vitivinicola - vinařství, usedlost
Bianco - bílé
Bicchiere - sklenka na víno
Botte - velký dřevěný sud
Bottiglia - láhev
Cantina sociale nebo Cantina cooperativa - družstvo
Casa vinicola - výrobce a obchodník, který uvádí na trh víno pouze z nakoupených hroznů (franc. négociant, négoce)
Cascina - označení farmy nebo usedlosti s vinařstvím v severní Itálii
Cerasuolo - doslova třešňově zbarvené, tmavě zbarvené růžové víno rosé
Chiaretto - označení pro temně růžové víno, např. Bardolino Chiaretto
Classico - nejlepší polohy DOC zóny
Consorzio - sdružení výrobců, které za účelem propagace svých výrobků klade důraz na vyšší kvalitu, než nařizuje zákon DOC
Dolce - velmi sladké
Enoteca - vinotéka
Ettaro - hektar
Ettolitro - hektolitr
Etichetta ? etiketa, viněta
Fattoria - označení farmy nebo usedlosti s vinařstvím v Toskánsku
Fermentazione naturale - metoda výroby šumivých vín přirozenou refermentací v nádrži nebo lahvi
Fiore - znamená ?květ?, často součástí názvu vína, naznačuje lepší kvalitu, jelikož se jedná o samotok
Frizzante nebo Frizzantino - lehce šumivé víno (franc. pétillant)
Imbottigliato - lahvováno
Invecchiato - zralé, archivní
Liquoroso - většinou likérové (dolihované) a sladké, může být i suché, které má pouze vyšší obsah alkoholu
Maderizzato - zoxidované víno připomínající Madeiru
Marsalato - zoxidované víno připomínající Marsalu
Masseria - farma nebo usedlost
Metodo Charmat - tanková metoda výroby šumivých vín
Metodo classico nebo Metodo tradizionale - klasická metoda výroby šumivých vín (méthode traditionnelle)
Millesimato - šumivé víno s uvedením ročníku
Passito - hutné víno, většinou sladké, které se podobně jako slámové vyrábí z polosuchých hroznů (passito)
Podere - menší farma nebo usedlost
Produttore - výrobce
Profumo - vůně
Ramato - víno z hroznů Pinot grigio (Rulandské šedé), které se krátce macerovalo na slupkách a získalo tak barvu mědi
Recioto - hutné sladké víno vyrobené z hroznů passito
Ripasso - víno kvašené na kvasničných kalech zbylých po fermentaci vín typu amarone nebo recioto
Riserva, Riserva Speciale - vína s označením DOC, která zrála po určitou dobu v sudu a na láhvi než byla uvedena do oběhu (speciale je ještě starší)
Rosato - růžové, rosé
Rosso - červené
Sapore - chuť
Secco - suché
Semisecco - polosuché, polosladké
Spumante - šumivé
Stravecchio - velmi staré, archivní víno, které zrálo podle nařízení DOC
Superiore - vína s označením DOC, která zpravidla mají vyšší procento alkoholu, ale mohou být také vyšší kvality (toto označení sice Goriův zákon zrušil, avšak někteří výrobci jej stále používají)
Talento - ochranná známka zaručující, že šumivé víno bylo vyrobeno tradiční metodou
Tenuta - farma nebo usedlost
Uva - hrozen
Uvaggio - cuvée z několika odrůd
Vecchio - staré
Vendemmia - sklizeň nebo ročník
Vendemmia tardiva - označení pro hutná sladká vína pozdní sklizně, kdy hrozny dozrály na keři (ne podle cukernatosti moštu)
Vigna - vinice, také termín označující víno z jedné viniční trati
Vignaiolo - vinohradník, pěstitel
Vigneto - vinice, také termín označující víno z jedné viniční trati
Vin Santo nebo Vino Santo - tradičně sladké, někdy suché, bílé víno vyrobené z hroznů passito, které je uschované po léta v zapečetěných nádobách bez dolévání
Vino Novello - italský equivalent Svatomartinského vína nebo Beaujolais nouveau
Viticoltore - vinohradník, pěstitel
Vitigno - réva vinná, odrůda révy vinné