aceto balsamico - balzámový ocet
acqua - voda
acqua minerale - minerálka
aglio - česnek
agnello - jehněčí maso
albicocca - meruňka
alice - ančovičky, sardelky
anatra - kachna
aneto - kopr
anice - anýz
aragosta - langusta
arancia - pomeranč
asparagi - chřest
astice - humr
bagna caoda - fondue z kousků syrové zeleniny v horkém sardelovém oleji (Piemont)
birra - pivo
biscotti - sušenky, cukroví
biscotti di mandorle - mandlové pečivo (Sicílie)
bistecca alla fiorentina ? T-bone steak na florentský způsob (Emilia-Romagna)
bollito misto - vařené hovězí maso na způsob Tafelspitz
bottarga - sušené jikry z tuňáka, tzv. kaviár Středomoří (Sicílie, Sardinie)
brasato al Barolo - hovězí svíčková dušená na víně Barolo (Piemont)
bresaola - plátky sušeného hovězího masa (Lombardie)
brodetto - rybí pokrm z pobřeží Jadranu
brodo - hovězí vývar
cacciucco - hutná rybí polévka na styl bouillabaisse z Livorna (Toskánsko)
calzone - druh plněné pizzy, která je uzavřená jako piroh (Kampánie)
canederli - knedlíky (Tridentsko-Horní Adiže/Jižní Tyrolsko)
cappelletti in brodo - těstovinové taštičky plněné masem v hovězím vývaru
caponata - dušená zeleninová směs (Sicílie)
caprese - studený předkrm, např. Insalata Caprese (salát z ostrova Capri), skládající se z rajčat, mozzarelly, popř. avokáda a ochucený bazalkou, olivovým olejem a balzámovým octem
capretto - kůzlečí popř. jehněčí pečeně
capriolo - srnčí maso
carciofi - artyčoky
carne - maso
carota - mrkev
carpaccio - plátky syrového, marinovaného, většinou hovězího masa
cassata siciliana - tradiční dezert (Sicílie), také druh zmrzliny (Kampánie)
cauciuni - tradiční cukroví v podobě taštiček, smažených jako ?boží milosti? a plněných kaštanovou nebo cizrnovou nádivkou s kandovaným ovocem, mandlemi, kořením nebo čokoládou, které je typické v regionu Molise
cavolfiore - květák
ceci - cizrna
ciliegia - třešně
cinghiale - kančí maso, divočák
cignale ? divočák a kančí maso v Toskánsku
cipolle - cibule
coniglio - králík
coppa - zauzená a poté sušená krkovice, krájí se na tenké plátky
costoletta, cotoletta - kotleta
costolette milanese - telecí kotlety po milánsku (v trojobalu)
cozze - mušle, slávky
crauti - zelí
crostini - topinky s játrovou pomazánkou (Toskánsko)
culatello di Zibello - přírodně sušená vepřová kýta (Emilia-Romagna)
fagioli - fazole
farro - pšeničné kroupy, špalda
faraona - perlička
fegato - játra
finanziera - omáčka z telecího masa, brzlíku, kohoutích hřebínků a játýrek (Piemont)
finocchio - fenykl
focaccia - chlebová placka, často ochucená bylinkami (Ligurie)
fonduta - sýrová fondue ze sýra Fontina (Aosta)
formaggio, formaggi - sýr, sýry
formaggio di fossa - sýr speciálně zrající v jeskyních
fragole - jahody
frittata - omeleta
fritto misto - smažené plody moře, popř. zelenina
frutti del bosco - lesní plody
frutti di mare - dary moře
funghi - houby
funghi porcini - hříbky
gamberetti - krevety
gamberi - garnáty
gelato - zmrzlina
gnocchi - nočky
gorgonzola - sýr s modrou plísní (Lombardie)
granchio - krab
grappa - vinný destilát
guanciale - nezauzená slanina z vepřových líček
insalata - salát
insalata caprese - salát z rajčat, buvolí mozzarelly a bazalky (Capri, Kampánie)
insalata verde - zelený salát
kren, cren, crenno - křen
lampone - malina
lepre - zajíc
limone - citron
lucanica - pikantní klobáska (Basilicata)
luganega - pikantní klobáska (Lombardie, Benátsko)
maiale - vepřové maso
mandorle - mandle
manzo - hovězí maso
marroni - kaštany
mascarpone - smetanový nesolený sýr (Lombardie)
melanzana - baklažán, lilek
mele, di mele - jablko, jablkový
menta - máta peprná
miele - med
minestra, minestrone - rajská polévka se zeleninou a těstovinami
mirtille - borůvky
mirtille rossi - brusinky
mora - ostružina, moruše
mostarda - hořčice
mozzarella - jemný, pružný sýr, nejčastěji se používá na pizzu
mozzarella di bufala - mozarella z buvolího mléka
nduja - salámová pomazánka (Kalábrie)
noci - ořechy
nocciole - lískové ořechy
olio - olej
oliva - oliva
ostriche - ústřice
palombacci - holoubata
pancetta - druh slaniny
pane - chléb
panettone - milánská ?bábovka?
panna - smetana
panna cotta - dezert, doslova ?vařená smetana?
panino - houska
panzanella - letní salát z chleba a zeleniny (Toskánsko)
parmigiano reggiano - parmezán
pasta - těstoviny (různé druhy jsou: spaghetti, linguine, tagliatelle, fettuccine, pappardelle, penne, penne rigate, ravioli, rigatoni, orecchiette, gnocchi, fricielli, maccheroni, malfatti, malloreddus, lasagne, cannelloni, rotolo, crespole, tortellini, cappelletti?)
patate - brambory
pecorino - tvrdý ovčí sýr
pecorino sardo - ovčí sýr ze Sardinie
pepe - pepř
peperoncini - feferonky
peperoni - papriky
peperonata - pokrm z dušených paprik
pere - hrušky
pesca, pesche ? broskev, broskve
pesce - ryby
pesto - bazalková omáčka
piselli - hrášek
pizza - zdobená nebo plněná (pizza calzone) chlebová placka
polenta - kaše nebo příloha z kukuřičné krupice
pollo - kuře
polpo - chobotnice
pomodori - rajčata, tomaty
pomodori secchi - sušená rajčata
porcino - hříbek
porchetta - rožněné selátko
porro - pórek
prezzemolo - petrželka
prosciutto - na vzduchu sušená, nezauzená šunka
radicchio - červená čekanka
radicchio di Treviso - čekanka z Trevisa
rafano - ředkev, křen
ricotta - tvaroh
riso - rýže
rognone - ledvinky
rombo - kamenáč, ale také mořský jazyk a mořský okoun
rospo, coda di rospo - mořský ďas
rucola - rukola
salame - salám
salciccia al finocchio - fenyklový salám
sale - sůl
salmone - losos
salumi - uzeniny, salám (Toskánsko)
salvia - šalvěj
sedano - celer
selvassina - zvěřina
semifreddo - zmrzlina na bázi likéru
seppie - olihně
sogliola - platýz
soppressata - druh klobásky na způsob jelita s feferonkami, typický pokrm v Kalábrii
spinaci - špenát
spremuta - čerstvá šťáva z krvavých pomerančů
spremitura a freddo - lisování za studena
suspirus - cukroví z mandlového těsta typické pro Sardinii
tartufo - lanýž
tonno - tuňák
torrone - nugát
torta - dort , moučník
uovo - vejce
verdure - zelenina
vincisgrassi - sváteční těstovinový pokrm s kuřecími játýrky a lanýži (Marche)
visciole -višně
vitello -telecí maso
vitello tonnato - studené telecí plátky podávané s majonézou z tuňáka a kaparů
vongole - mušle srdcovky, též nazývané Venušiny mušle
zabaglione - dezert (Sicílie)
zafferano - šafrán
zampone - vepřová nožička jako klobása plněná masovou směsí
zenzero - zázvor
zucca - dýně, tykev
zucchero - cukr
zucchine - cukety
zuppa - polévka
zuppa inglese - ovocný dezert neboli ?English trifle? (anglický ?Sherry trifle pudding?)